Tabung Pendidikan

Sunday, March 7, 2010

Kalau Sampai Di Ipoh

Suatu hari, seorang ibu menghantar anaknya yang baru berusia 5 tahun  menaiki bas ekspres Kuala Lumpur - Kangar.  Ibu itu berpesan pada pemandu bas "Encik.. tolong tengokkan anak saya ya... Nanti kalau sampai di Ipoh... cakap pada anak saya.
"  Sepanjang perjalanan, si anak ini cerewet sekali. setiap seminit dia akan bertanya pada penumpang disebelahnya..
"Sudah sampai Ipoh belom?"   Hari mulai malam dan anak itu masih terus  bertanya-tanya.

Penumpang disebelahnya menjawab.. "Tidor aje la.. Belom sampai lagi ni..   nanti kalau sampai saya akan kejutkan!"  Tapi si anak tidak mahu diam..  dia pergi ke depan dan bertanya pada pemandu untuk kesekian kalinya,  "Pakcik.. sudah sampai Ipoh ke belom?"   Pemandu yang sudah keletihan  menjawap soalan itu berkata.. "Belom! Tidur aja la! Nanti kalau dah sampai kat Ipoh.. pasti dikejutkan..!"   Kali ini, si anak tidak bertanya lagi,  dia tertidur nyenyak sekali. Kerana suara si anak tidak kedengaran lagi..  semua orang di dalam bas lupa pada si anak, sehingga ketika sampai di  Ipoh.. tidak ada seorang pun yang membangunkannya. Hinggalah melepasi Alor Setar.. si anak masih tertidur dan tidak bangun-bangun.

Tersedarlah si pemandu yang dia lupa membangunkan si anak. Lalu ia  bertanya pada para penumpang..   "Encik-encik dan puan-puan sekalian..  bagaimana ni.. perlukan kita hantar semula anak ini?"   Para penumpang pun merasa bersalah kerana turut melupakan si anak dan setuju menghantar si  anak kembali ke Ipoh... Maka berpatah kembalilah rombongan bas itu menuju ke Ipoh..  Sesampai di Ipoh... si anak dibangunkan.   "Nak! Sudah sampai  di Ipoh! cepat bangun!" Kata Pemandu..  Si anak bangun dan berkata..
"Oh sudah sampai ya!"   alu si anak pun membuka beg pakaiannya dan  mengeluarkan nasi bungkusnya..  Seluruh penumpang kehairanan... "Bukankah  kamu hendak turun di Ipoh?" tanya pemandu kebingungan.   "Tidak lah.. mama  saya pesan.. kalau sudah sampai di Ipoh.. saya boleh makan nasi bungkus  ni!"

1 comment:

  1. haha...buang duit minyak diesel je wat u-turn g ipoh...Dik,mak awak tak nmpak tuh,awak makaanla senyap2...kami janji,takkan bgtau mak awak lau awak makan nasi kat alor setar....

    ReplyDelete