Tabung Pendidikan

Thursday, May 20, 2010

PERKARA YANG ANDA TAK TAHU TENTANG TELEFON BIMBIT


Tahukah anda bahawa telefon bimbit anda sedikit sebanyak boleh
membantu dikala kecemasan.Banyak perkara yan g boleh anda
lakukan,antaranya : -


1) NOMBOR KECEMASAN 
-
Sentiasa ingat bahawa nombor kecemasan untuk semua telefon adalah 112.Jika anda dalam kecemasan dan berada dikawasan tiada liputan untuk semua talian telefon bimbit yan g anda gunakan, cuba dail nombor kecemasan 112.Ia boleh digunakan walaupun di kawasan yang tiada liputan dan lebih m ena rik lagi,ia boleh terus didail walaupun papan kekunci telefon bimbit anda dikunci ( Keypad lock )


2) KERETA TERKUNCI 
-
Pernahkah anda tertinggal kunci kereta dalam kereta dan kereta anda ketika itu terkunci dari luar.Mesti anda lakukan pelbagai cara untuk mendapatkan kembali kunci bagi membuka semulac kereta anda.Jangan risau,telefon bimbit boleh membantu,tapi bagi kereta yang menggunakan system penggera ( alarm ) sahaja . Caranya,cuba anda hubungi seseorang yang berada di rumah.Minta dia ambilkan kunci pendua kereta anda.Kemudian pegang telefon bimbit anda dari jarak kira-kira 30 sm (satu kaki ) dari kereta yan g terkunci itu.Minta pula keluarga atau teman di rumah menekan punat ' ON ' pada kunci pendua kereta dan pastikan dia menekan dengan mendekatkan pada telefon bimbitnya.Pasti kereta anda tidak terkunci lagi,malah ia boleh dilakukan dari jarak beratus-ratus kilometer dari tempat kereta anda berada.Kerana itu juga,penting untuk anda menyimpan kunci pendua atau meminta orang yang anda percayai untuk menyimpannya. Penting juga penggunaan telefon bimbit dalam keadaan sebegini.Kaedah ini memang berkesan kerana beberapa orang telah mencubanya.


3) KUASA BATERI TERSEMBUNYI 
-
Mungkin ramai tidak tahu,telefon bimbit yan g telah kehabisan bateri masih boleh digunakan dalam keadaan kecemasan kerana ia mempunyai fungsi untuk menyimpan bateri tambahan.Bayangkan jika bateri telefon bimbit anda sudah terlalu lemah atau mati sedangkan anda perlu melakukan panggilan penting atau berada dalam kecemasan.Telefon bimbit jenis Nokia didatangkan dengan bateri simpanan.Untuk mengaktifkannya, tekan kekunci ' *3370# ' . Telefon bimbit anda akan berjaya dihidupkan semula dan skrin telefon akan memberitahu telefon tentang p ena mbahan kuasa bateri sebanyak 50 peratus.Kuasa tambahan ini juga akan dicas semula bila anda mengecas telefon bimbit anda .


4) TELEFON KENA CURI 

-
Bagaimana jika telefon bimbit anda dicuri.Anda boleh menjadikan ia tidak dapat diaktifkan dengan menekan nombor siri yang terdapat di telefon bimbit anda,sila dail *#06# dan 15 digit nombor siri telefon bimbit anda akan tertera di skrin.Nombor ini adalah unik untuk setiap telefon bimbit.Catatkan nombor siri ini dan simpannya di tempat Selamat.Bila telefon bimbit anda dicuri,anda boleh hubungi pusat servis telefon bimbit anda dan berikannya kod nombor siri tersebut.Mereka kemudiannya akan mengunci system dalam telefon bimbit anda dan sesiapa sahaja yan g mencurinya pasti hampa kerana walaupun kad simnya telah ditukar,dia tidak akan berupaya mengaktifkan kembali telefon bimbit tersebut.Jadi, walaupun ia di curi,namun sekurang-kurangnya anda berpuas hati kerana si pencuri takkan boleh
menggunakannya ataupun menjualnya

45 comments:

  1. huh ta sgke lak sal kete tkunci tuh p0wn bley bkak blik dr jrak jawoh...

    hmmm na try arr pasneh..
    :))

    ReplyDelete
  2. mmg tak pernh tau pasal ni..teruja sgt..seyes....mmg berinfo..tq ye..nak copy blh tak?

    ReplyDelete
  3. TQ INFO..

    :)

    rupanya banyak kegunaan hphone ni kan? harap2 pelajar2 tak ambil alasan ni utk meghalalkan niat mereka bawak hp ke sekolah..hahaha

    ReplyDelete
  4. best ar...info berguna..tenks for sharing..

    ReplyDelete
  5. waaaa baru uncle tau benda ni..terima kasih tuan punya blog..bagus info nh!!!!

    ReplyDelete
  6. yg kunci kereta tu, sy penah cuba, ms tu kat umah abg, barang tinggal dlm keta, sy mls nak turun, kbtln abg blm smpai lagi, just call dia n saya tekan alarm dari rumah.. settle... cuba lah..

    ReplyDelete
  7. hehe..

    dah penah tau psl tips2 ni..
    tapi so far tak penah pulka cuba kan..
    tapi kan, yg tips nombor kecemasan dan battery backup tu, kalau hp touch screen camana plak?? hehehehe

    ReplyDelete
  8. info battery backup tuu..
    mnarik ni ^^

    ReplyDelete
  9. waaa.
    bgos en3 ney.
    sy baru tao la lepas bce en3 ney.
    tqvm :)

    ReplyDelete
  10. menariknya info..
    xsangka hp banyak kegunaan..hehe

    http://asfzlily.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. wah..bgusnya info n..tak pernah tau pun..

    ReplyDelete
  12. tul ke yg keta leh bukak guna alram n hphone dr jarak jauh? cam besh je...nak try ar..huhuhu

    ReplyDelete
  13. wah....
    byk info yg bru ni :))
    thanksss

    ReplyDelete
  14. info bes ady bagi. tq.. btw, nak copy :)

    ReplyDelete
  15. fon dh kene curik..huk3..

    tp tetap xboleh nk dpt balik fon 2..!!! frust!!!

    ReplyDelete
  16. oooo..baru ku tahu...terima kkasih sangat-sangat..hehe

    ReplyDelete
  17. bagus entri nie... xtau plak blh contact bila keypad lock... uhuhu

    ReplyDelete
  18. suka dgn post ni tapi yg 112 tu try kat hp kock tk dpt la bang..ke utk nokia jer ?

    ReplyDelete
  19. bagus info ko ni...penah baca tapi dah lupa kat mana...thanks weh
    yg tang kete tu ada sapa2 penah try tak..?

    ReplyDelete
  20. info yg sgt bergune..best2.. :)

    ReplyDelete
  21. woah :D baru tau ! maceh :D

    ReplyDelete
  22. wa..betul ke ni...cayalah..yang alarm tu kita percaya...memang dah ramai ckp..

    ReplyDelete
  23. kalau kita kat luar negara macam mana pulak???
    adakah sama seperti kat malaysia??

    ReplyDelete
  24. tq for info..menarik jugak nie..nnti boleh mijie try..

    ReplyDelete
  25. slm.. sy cuba yg batery tu tak jadi lah.. tak idup balik pon.camne sebnarnya?

    ReplyDelete
  26. alaa..baru tau pasal hp kena curi tu..kenapa xtau pasal ni awal2 lagi..now hp dah kena curi, tapi xcatat pon nombor siri 15digit tu..*hampa*

    ReplyDelete
  27. best2... info nie!!! terutama pasal kunci kete... huhuhuu!!! x pew2... elle nak try dl!!!

    ReplyDelete