Tabung Pendidikan

Saturday, May 8, 2010

Perbezaan antara filem/drama MELAYU, CINA dan INDIA






Berikut adalah perbezaan antara filem/drama MELAYU, CINA dan INDIA. 


Drama/Filem Melayu 

1. 80% jalan cerita berkisar tentang: 
       a. Cinta. 
       b. Cinta 3 segi. 
       c. Cinta 4 segi.
       d. Anak-anak rebut harta pusaka. 
       e. Kalau keluarga kaya, anak2 rebut siapa nak gantikan Tan Sri (ayah) jadi 
           Pengerusi, CEO atau Presiden syarikat. 

2. Walau pun cerita pasal awek kilang, rumah awek kilang ni mesti complete furnished. Ada TV 29", Home       Teatre,peti sejuk besar, set sofa mewah. (Director tak buat home work ker? Pegi la tengok umah awek kilang kat Sungei Way tu). 

3. Cerita polis lak, dialah pegawai penyiasat, dialah jadi forensic, dialah jadi pathologist, dialah yang gi ambush. Semuanya DIA yang buat. Polis lak dialog pakai bahasa buku. "Saya rasa kita patut siasat dengan lebih terperinci tuan". " Betul cadangan awak itu. Kita bertindak sekarang". 

4. Kalau cerita pasal Construction, bawak satu pelan gulung, pakai topi KUNING, tunjuk-tunjuk kat bangunan tengah buat, discuss dengan 'kepala' Indon komplen kenapa projek lambat siap kat Indon tadi. ( Topi kuning utk pekerja buruh la bang ). 

5. Adegan doktor kat Wad check pesakit. Ambik fail hujung katil, selak-selak. Dialog wajib : "Kesihatan awak bertambah baik. Banyakkan berehat dan jangan lupa makan ubat ". ( Woi bang, tengokla cerita ER tu, Dr ada medical terms dia ). 

6. Adegan kat umah. Ayah mesti tengah baca paper, Mak mesti tengah menjahit atau lipat baju. Orang gaji tengah basuh pinggan. Orang gaji mesti nama dia Mak Nab atau Mak Jah. 

7. Nak panjangkan rakaman filem mesti ada adegan kereta sampai kat umah, bukak pintu kereta, bukak pintu pagar, masuk balik kereta, drive masuk car porch, keluar, tutup pintu pagar. 

8. Adegan sembahyang mesti dah salam akhir or adegan mengaji Quran mesti dah sampai part sadakallah hulazim. ( Cover line kot ). 

9. Gangster atau kuncu orang jahat mesti pakai baju takder lengan, pakai rantai dan pakai bracelet. 

10. Nak bagi sedih gila, mesti buat adegan dah tahu nak mati pasal kena barah otak. 



Drama/Filem Cina. 

1. Cerita Kungfu, hero terror boleh terbang. Tapi sambung pengembaraan mesti jalan kaki. Apsal tak terbang jek. Kan cepat sampai. 

2. Hero mesti miskin gila. Tapi mesti ada sekeping or 2 keping duit siling kat celah lengan besar jubah dia. 

3. Kalau cerita moden hero boleh lawan dan tewaskan 30 orang penjahat serentak. 

4. Biasalah, kalau kena tembak mesti kat bahu or kat kaki. Tak mati. 

5. Heroin mesti jadi bini or girlfriend boss penjahat dan jatuh cinta kat hero. 

6. Hero mesti menembak pakai 2 pistol, kiri dan kanan. Macam Chow Yuen Fatt dalam  filem 'A Better Tomorrow'. Tapi best ooo..... 

7. Pistol hero mesti peluru tak habis2. Tak payah reload. 

8. Cerita hantu, hantu dia biasanya pakai bedak muka tebal2 dan hitamkan keliling mata. Kat bibir ada darah meleleh. ( Tak seram pun ). 

9. Kalau cerita lucu pula, mesti ada adegan air liur meleleh keluar mulut macam air paip. 

10. Cerita Blue dia pun tak best. Awek mengerang jek lebih. 



Drama/Filem India/Hindustan. 

1. Biasalah, kebanyakan cerita bermula dengan 2 beradik terpisah. Sorang di bela oleh orang jahat dan sorang lagi dibela oleh orang baik. Dah besar, abang jadi Inspektor Sahab dan adik jadi gangster. Nak abih cerita mesti adik kena tembak ngan abang dan waktu nazak baru si abang tahu yang dia tembak tadi adalah adiknya sendiri melalui tanda parut. 

2. Orang jahat digambarkan tersangat jahat sampai lembu pun takut. 

3. Selalunya depa suka ciplak bulat2 filem barat macam Pretty Woman, Face Off dan Heat. 

4. Paling pendek pun jangkamasa tayangan adalah 3 jam. 

5. Orang jahat dan hero payah nak mati walaupun kepala dah kena ketuk dengan tukul besi. 

6. Hero tak kena tembak walaupun ditembak dari jarak satu kaki. 

7. Adegan joget sambil menyanyi akan melibatkan penari iringan seramai satu kampong dan bertukar 7 atau 8 pasang pakaian untuk setiap lokasi hanya untuk satu lagu. 

8. Adegan keretapi tak leh tertinggal. Joget reramai sampai atas bumbung keretapi. 

9. Kalau cerita moden, dialog mesti bercampur bahasa omputeh dan Hindi. Contoh ' I'm sorry. I didn't know that na pere tomhe cha....bla....bla....bla...'. 

10. Biasanya plot dan jalan cerita da boleh baca apa penyudahnya. Tu yang pelik ramai pula yang tunggu sampai abih. 



Sekian laporan ikhlas untuk pedoman tuan2 director filem. 



Yang benar, 



Ady Sengkuang Spielberg. 

( Sepupu tiri sebelah nenek sedara Steven Spielberg ). 


--------------------

45 comments:

  1. HAHAHA..

    gelak guling2 baca entry ni...

    lawak2...

    ReplyDelete
  2. hahaha.. sangat betul!!

    tak dapat dinafikan lagi.

    ReplyDelete
  3. hihihihihihihi apa nak buat... mmg mcm tuh la dunia perfileman kita.. hahaha

    ReplyDelete
  4. hahaha~mmg btul!xsilap lg..

    ReplyDelete
  5. ashaha..kna tmbh lg tang cite mlayu tu..
    menangeh memanjang..hadoyai..

    ReplyDelete
  6. persamaan antara citer melayu,hindi dengan cina :

    semua takde adegan lucah.
    ahaha

    entry kau cun beb

    ReplyDelete
  7. lagi satu.
    kalau bab cinta mesti
    putus pastu bercinta dengan orang len
    tup tup kawan bek ex dia.
    pa kes.

    ReplyDelete
  8. double thumb up bro....well done....gua terhibur ngn entry lu ni.....

    ReplyDelete
  9. hahaha...sangat kagum dengan entry ni.mesti byk buat home work..cuma lepas ni boleh tambah lagi satu jenis cerita..cerita indonesia.saya pernah buat entry pasal tu kt sini http://mimie-omx.blogspot.com/2010/03/korang-peminat-drama-indonesia-jangan.html

    eh,terpromote lak..hehe.nice blog..pollow you.. :p

    ReplyDelete
  10. huhu.tambah lagi wei.adegan melayu mesti ade part makan.pastu kalau adegan kat spital lak,dokter mesti cakap gini,"maaf..kami tak dapat nak selamatkan anak pakcik". huahua.

    ReplyDelete
  11. haha..btul2 stuju gak bebenda ni

    _ekspedisi lawatan balas_

    ReplyDelete
  12. wahahahahahaha... kalau blue melayu plak camne? best ke? sorri tak pernah tengok

    ReplyDelete
  13. memang pon. director n penulis skrip bla3 tu bukan study pun macam orang putih. cit. kita nk untung je

    kalo seram plak http://tujuhbelasduabelas.blogspot.com/2009/08/cerita-seram-melayu.html

    ReplyDelete
  14. read this a few years back..lama dah xdek org copy paste email ni

    hahah kelakar

    ReplyDelete
  15. woooo...best entry ni.....suka2....

    ReplyDelete
  16. nk tambah for drama melayu...

    kalo family kaya...mmg WAJIB makan pakai fork & spoon.

    ReplyDelete
  17. itu pasal aku suka tengok cerita thailand..erk?!

    ReplyDelete
  18. wah! anda kami smua cerita psl cina india dan mlayu! tp!!!!!! hahaha mmg btol smua sy sokong!!! hehe hebat!

    ReplyDelete
  19. hahhahahahaa lwak2.... yang melayu nye memng betol giler... tapi nak bantah boleh....???? muahahhahaa

    ReplyDelete
  20. uma gler r tipikal cter melayu mmg cmtuh ! lg 1 uma msti nak besa2 :)

    ReplyDelete
  21. hahaha..
    tak pernah2 ku baca entry lawak macam ni

    harap2 lepas ni buat kajian tentang kes2 lain [sekolah ke... polis ke... politik ke... blogger ke...]

    hahaha..
    gaya bahasa kamu sungguh lucu

    ReplyDelete
  22. seri lebih suka nonton filem p ramlee. kalau yang sekarang mcm ndak tak ndak je paling jengkel kalau adegan menangis meraung mcm orang gila. dah la tu hampir semua filem atau drama adegan ni jarang misss..

    ReplyDelete
  23. lawaknye haha. Yang drama melayu tu memang betul. Mesti ada Datuk, Datin, Tan Sri dan kerja kat syarikat besar. Adegan kat meja makan jangan lupa. =)

    ReplyDelete
  24. ada gak filem india yg lain dr selalunya tajuk slumdog millionaire..filem melayu lain yg drp lain emm..ntahh

    ReplyDelete
  25. waa hebat tu bro .. tapi filem cina komen no.10 tu memang betul aa.. hahaha

    ReplyDelete
  26. betul2.. setuju dengan pendapat ady..
    paling tak best cita melayu yang syarikat2 punya.. hampeh habis..

    ReplyDelete
  27. wakaka..cite melayu cmtu la.
    ala kadar je dia buat. doktor2 ckp term bese2 je.
    nyampah aku tgk. cite JDrama gak best.=p

    ReplyDelete
  28. haha..yg cita melayu pasal dialog polis 2 mmg tepat 100%..padahal hkktnya ckp bkn mcm 2 pun..tmbh2 dlm drama gerakhas..haha

    ReplyDelete
  29. hahaha..mengkaji semua ek...tp tak nape suke tgk crita omputeh.huhu bukan tak nak sokong crita mlayu tp crita kite sama jerk..betol kata awak...atau mungkin saya tak pandai nilai seni crita...
    ~ crita p.ramlee dan zma kesultanan best ~

    ReplyDelete
  30. so u slalu tgk cite mlayu ke, cine ke or india ker??

    ReplyDelete
  31. rase na komen ah...
    boleh ag kan?
    sal buruh tu...
    bukan ke sume yang melawat tapak project kena pakai topi kuning tu...
    =p

    tipikal filem ah...
    lallal~

    ReplyDelete
  32. stuju sgt benda ni. diorg tak nak belajar dan tak nak mahu mahu.

    lg satu nak tambh filem india si hero mesti mati. Pastu bangkit semula dan teringt kenangan silam lalu g balas dendam. haha

    ReplyDelete
  33. haha..part cite melayu kalau sembahyang mesti tnjuk dah salam akhir tu mmg btl kn..kbanyakan cite mlayu cam tu..

    ReplyDelete
  34. satu lagi aku tambah, pistol mainan penjahat tu guna, director cube topi aku, tapi aku tahu itu pistol made in china..

    ReplyDelete
  35. Hhahaa suka gila entry nihh! Besttttttt Thumbs up!

    ReplyDelete
  36. gelak guling2 jap.... dah abes gelak kang aku komen......

    ReplyDelete
  37. jarang simieY tgk citer melayu scene bangun sembahyang subuh..

    realiti kehidupan sekarang.huhuu

    ReplyDelete
  38. haha i like this entry...n agree with you.
    =)

    ReplyDelete